čo variť na nový rok 2025
Lifestyle Varenie

Čo variť na Nový rok: Tradičné slovenské jedlá pre šťastie a prosperitu

Nový rok je na Slovensku spojený s mnohými tradíciami a poverami, ktoré sa týkajú aj jedla. Veríme, že to, čo zjeme v prvý deň roka, ovplyvní našu budúcnosť. Poďme sa pozrieť na tradičné novoročné menu, ktoré by nemalo chýbať na vašom stole, a na jeho význam v slovenskej kultúre.

Raňajky: Začnite rok energiou

Novoročné raňajky závisia od toho, ako dlho ste oslavovali. Pre tých, ktorí vstávajú skôr, sú ideálne:

Jednohubky a chlebíčky

Ľahko ich pripravíte zo zvyškov silvestrovského pohostenia. Využite údenú šunku, syr, vajíčka a zeleninu. Nezabudnite na kyslé uhorky a domáci chren, ktoré sú tradičnou súčasťou novoročného stola.

Recept na rýchle novoročné jednohubky:

  • Nakrájajte bagetu na plátky
  • Potrite ich maslom alebo nátierkou
  • Ozdobte plátkami šunky, syra a zeleniny
  • Pridajte kúsok kyslej uhorky alebo olivy na vrch

Strukovinové alebo obilninové kaše

Tradičné jedlo plné energie, ktoré symbolizuje hojnosť v novom roku.

Recept na šošovicovú kašu:

  • Uvarte 200g šošovice do mäkka
  • Pridajte 1 nakrájanú cibuľu a 2 strúčiky cesnaku
  • Ochuťte soľou, korením a majoránom
  • Podávajte s opraženou slaninkou a pažítkou

Domáci utopenci

Pikantná pochúťka pre milovníkov výrazných chutí.

Recept na domáce utopence:

  • Nakrájajte 500g špekáčikov na kolieska
  • V pohári vrstvite špekáčiky s cibuľou, feferónmi a korením
  • Zalejte nálevom z vody, octu, cukru a soli
  • Nechajte odstáť aspoň 3 dni v chladničke

Obed: Tradície pre prosperitu

Novoročný obed je najdôležitejším jedlom dňa. Nesmú chýbať:

Šošovicová polievka

Šošovica symbolizuje peniaze a bohatstvo. Skúste tento tradičný recept:

Ingrediencie

  • 400g šošovice
  • 150g sušených sliviek
  • 90g oleja
  • 50g hladkej múky
  • 1 dcl mlieka
  • 2 cibule
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • Ocot, cukor, soľ, čierne korenie

Postup

  1. Šošovicu namočte na noc a potom uvarte do mäkka.
  2. Sušené slivky namočte a povarte zvlášť.
  3. Na oleji opražte nakrájanú cibuľu a zeleninu.
  4. Pridajte múku a pripravte svetlú zápražku.
  5. Zalejte mliekom a vývarom zo šošovice, nechajte prevrieť.
  6. Pridajte uvarenú šošovicu a slivky.
  7. Dochuťte octom, cukrom, soľou a korením podľa chuti.
  8. Varte ešte 10 minút a podávajte s čerstvým chlebom.

Bravčové mäso

Bravčové symbolizuje blahobyt. Vyskúšajte plnenú bravčovú roládu:

Ingrediencie

  • 1 kg bravčovej krkovičky
  • 3 jablká
  • 100g sušených sliviek
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 ml pomarančovej šťavy
  • Rozmarín, tymian, soľ, čierne korenie
  • Špagát na zviazanie

Postup

  1. Mäso naklepte, osoľte a okoreňte.
  2. Jablká a cibuľu nakrájajte na plátky, cesnak na tenké plátky.
  3. Na mäso poukladajte plátky jabĺk, cibule, cesnaku a sušené slivky.
  4. Posypte bylinkami.
  5. Mäso zrolujte a pevne zviažte špagátom.
  6. Pečte v rúre pri 180°C asi 1,5 hodiny, pravidelne polievajte pomarančovou šťavou.
  7. Pred krájaním nechajte 10 minút odstáť.

Kapustnica

Tradičná slovenská kapustnica nesmie chýbať ani na novoročnom stole. Symbolizuje zdravie a vitalitu.

Ingrediencie

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 500g údeného mäsa
  • 200g klobásy
  • 2 cibule
  • 2 lyžice mletej červenej papriky
  • 3 bobkové listy
  • 5 guľôčok nového korenia
  • 100g sušených húb
  • 200 ml smotany na varenie
  • Soľ, čierne korenie

Postup

  1. Namočte sušené huby.
  2. V hrnci opražte nakrájanú cibuľu, pridajte mletú papriku.
  3. Pridajte nakrájanú kapustu, údené mäso, klobásu a koreniny.
  4. Zalejte vodou a varte na miernom ohni asi 2 hodiny.
  5. Pridajte namočené huby a varte ďalších 30 minút.
  6. Na záver pridajte smotanu a dochuťte podľa potreby.

Večera: Ľahké a chutné zakončenie dňa

Na večeru sa hodia ľahšie jedlá:

Pučené pečené zemiaky s parmezánom

Ingrediencie

  • 1 kg zemiakov
  • 100g masla
  • 100g strúhaného parmezánu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • Soľ, čierne korenie, rozmarín

Postup

  1. Zemiaky umyte a uvarte v šupke do polomäkka.
  2. Preložte ich na plech, každý zemiak jemne stlačte vidličkou.
  3. Pokvapkajte roztopeným maslom, posypte nasekaným cesnakom, bylinkami a parmezánom.
  4. Pečte v rúre pri 200°C asi 20 minút, kým nie sú zlatisté.

Zapekané zemiaky s bryndzou

Ingrediencie

  • 1 kg zemiakov
  • 300g bryndze
  • 200 ml smotany na varenie
  • 100g slaniny
  • 2 vajcia
  • Soľ, čierne korenie

Postup

  1. Zemiaky nakrájajte na tenké plátky.
  2. V miske zmiešajte bryndzu, smotanu a vajcia.
  3. Slaninu nakrájajte na kocky a opražte.
  4. Do zapekacej misy vrstvite zemiaky a bryndzovú zmes, na vrch dajte opraženú slaninu.
  5. Pečte v rúre pri 180°C asi 45 minút.

Hubová omáčka

Ingrediencie

  • 500g čerstvých húb
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 ml smotany na varenie
  • 2 lyžice hladkej múky
  • Maslo, soľ, čierne korenie, petržlenová vňať

Postup

  1. Na masle opražte nakrájanú cibuľu a cesnak.
  2. Pridajte nakrájané huby a restujte, kým nepustia vodu.
  3. Posypte múkou, krátko opražte a zalejte smotanou.
  4. Varte na miernom ohni 10 minút, dochuťte soľou a korením.
  5. Podávajte posypané petržlenovou vňaťou s knedľou alebo cestovinou.

Čomu sa vyhnúť?

  • Hydina a zajačie mäso – verí sa, že by mohlo “odletieť” šťastie
  • Ryby – symbolizujú “odplavanie” šťastia

Tipy pre moderné novoročné menu

  1. Zdravšie alternatívy: Použite celozrnné prílohy a menej tuku.
  2. Vegetariánske možnosti: Pripravte šošovicové fašírky namiesto mäsa.
  3. Rýchle recepty: Využite pomalý hrniec pre jednoduché varenie.
  4. Medzinárodné inšpirácie: Skombinujte tradičné slovenské jedlá so svetovými kuchyňami.

Zhrnutie na záver

Nový rok je ideálnym časom na spojenie tradícií s modernými kulinárskymi trendmi. Či už sa rozhodnete pre klasické slovenské jedlá alebo experimentujete s novými receptami, nezabudnite, že najdôležitejšie je stráviť tento deň s blízkymi. Nech je váš nový rok plný chutných jedál, radosti a prosperity!

Ilustračný obrázok: Freepik

Mohlo by sa vám tiež páčiť...