Nový rok je na Slovensku spojený s mnohými tradíciami a poverami, ktoré sa týkajú aj jedla. Veríme, že to, čo zjeme v prvý deň roka, ovplyvní našu budúcnosť. Poďme sa pozrieť na tradičné novoročné menu, ktoré by nemalo chýbať na vašom stole, a na jeho význam v slovenskej kultúre.
Raňajky: Začnite rok energiou
Novoročné raňajky závisia od toho, ako dlho ste oslavovali. Pre tých, ktorí vstávajú skôr, sú ideálne:
Jednohubky a chlebíčky
Ľahko ich pripravíte zo zvyškov silvestrovského pohostenia. Využite údenú šunku, syr, vajíčka a zeleninu. Nezabudnite na kyslé uhorky a domáci chren, ktoré sú tradičnou súčasťou novoročného stola.
Recept na rýchle novoročné jednohubky:
- Nakrájajte bagetu na plátky
- Potrite ich maslom alebo nátierkou
- Ozdobte plátkami šunky, syra a zeleniny
- Pridajte kúsok kyslej uhorky alebo olivy na vrch
Strukovinové alebo obilninové kaše
Tradičné jedlo plné energie, ktoré symbolizuje hojnosť v novom roku.
Recept na šošovicovú kašu:
- Uvarte 200g šošovice do mäkka
- Pridajte 1 nakrájanú cibuľu a 2 strúčiky cesnaku
- Ochuťte soľou, korením a majoránom
- Podávajte s opraženou slaninkou a pažítkou
Domáci utopenci
Pikantná pochúťka pre milovníkov výrazných chutí.
Recept na domáce utopence:
- Nakrájajte 500g špekáčikov na kolieska
- V pohári vrstvite špekáčiky s cibuľou, feferónmi a korením
- Zalejte nálevom z vody, octu, cukru a soli
- Nechajte odstáť aspoň 3 dni v chladničke
Obed: Tradície pre prosperitu
Novoročný obed je najdôležitejším jedlom dňa. Nesmú chýbať:
Šošovicová polievka
Šošovica symbolizuje peniaze a bohatstvo. Skúste tento tradičný recept:
Ingrediencie
- 400g šošovice
- 150g sušených sliviek
- 90g oleja
- 50g hladkej múky
- 1 dcl mlieka
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- Ocot, cukor, soľ, čierne korenie
Postup
- Šošovicu namočte na noc a potom uvarte do mäkka.
- Sušené slivky namočte a povarte zvlášť.
- Na oleji opražte nakrájanú cibuľu a zeleninu.
- Pridajte múku a pripravte svetlú zápražku.
- Zalejte mliekom a vývarom zo šošovice, nechajte prevrieť.
- Pridajte uvarenú šošovicu a slivky.
- Dochuťte octom, cukrom, soľou a korením podľa chuti.
- Varte ešte 10 minút a podávajte s čerstvým chlebom.
Bravčové mäso
Bravčové symbolizuje blahobyt. Vyskúšajte plnenú bravčovú roládu:
Ingrediencie
- 1 kg bravčovej krkovičky
- 3 jablká
- 100g sušených sliviek
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 ml pomarančovej šťavy
- Rozmarín, tymian, soľ, čierne korenie
- Špagát na zviazanie
Postup
- Mäso naklepte, osoľte a okoreňte.
- Jablká a cibuľu nakrájajte na plátky, cesnak na tenké plátky.
- Na mäso poukladajte plátky jabĺk, cibule, cesnaku a sušené slivky.
- Posypte bylinkami.
- Mäso zrolujte a pevne zviažte špagátom.
- Pečte v rúre pri 180°C asi 1,5 hodiny, pravidelne polievajte pomarančovou šťavou.
- Pred krájaním nechajte 10 minút odstáť.
Kapustnica
Tradičná slovenská kapustnica nesmie chýbať ani na novoročnom stole. Symbolizuje zdravie a vitalitu.
Ingrediencie
- 1 kg kyslej kapusty
- 500g údeného mäsa
- 200g klobásy
- 2 cibule
- 2 lyžice mletej červenej papriky
- 3 bobkové listy
- 5 guľôčok nového korenia
- 100g sušených húb
- 200 ml smotany na varenie
- Soľ, čierne korenie
Postup
- Namočte sušené huby.
- V hrnci opražte nakrájanú cibuľu, pridajte mletú papriku.
- Pridajte nakrájanú kapustu, údené mäso, klobásu a koreniny.
- Zalejte vodou a varte na miernom ohni asi 2 hodiny.
- Pridajte namočené huby a varte ďalších 30 minút.
- Na záver pridajte smotanu a dochuťte podľa potreby.
Večera: Ľahké a chutné zakončenie dňa
Na večeru sa hodia ľahšie jedlá:
Pučené pečené zemiaky s parmezánom
Ingrediencie
- 1 kg zemiakov
- 100g masla
- 100g strúhaného parmezánu
- 4 strúčiky cesnaku
- Soľ, čierne korenie, rozmarín
Postup
- Zemiaky umyte a uvarte v šupke do polomäkka.
- Preložte ich na plech, každý zemiak jemne stlačte vidličkou.
- Pokvapkajte roztopeným maslom, posypte nasekaným cesnakom, bylinkami a parmezánom.
- Pečte v rúre pri 200°C asi 20 minút, kým nie sú zlatisté.
Zapekané zemiaky s bryndzou
Ingrediencie
- 1 kg zemiakov
- 300g bryndze
- 200 ml smotany na varenie
- 100g slaniny
- 2 vajcia
- Soľ, čierne korenie
Postup
- Zemiaky nakrájajte na tenké plátky.
- V miske zmiešajte bryndzu, smotanu a vajcia.
- Slaninu nakrájajte na kocky a opražte.
- Do zapekacej misy vrstvite zemiaky a bryndzovú zmes, na vrch dajte opraženú slaninu.
- Pečte v rúre pri 180°C asi 45 minút.
Hubová omáčka
Ingrediencie
- 500g čerstvých húb
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na varenie
- 2 lyžice hladkej múky
- Maslo, soľ, čierne korenie, petržlenová vňať
Postup
- Na masle opražte nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Pridajte nakrájané huby a restujte, kým nepustia vodu.
- Posypte múkou, krátko opražte a zalejte smotanou.
- Varte na miernom ohni 10 minút, dochuťte soľou a korením.
- Podávajte posypané petržlenovou vňaťou s knedľou alebo cestovinou.
Čomu sa vyhnúť?
- Hydina a zajačie mäso – verí sa, že by mohlo “odletieť” šťastie
- Ryby – symbolizujú “odplavanie” šťastia
Tipy pre moderné novoročné menu
- Zdravšie alternatívy: Použite celozrnné prílohy a menej tuku.
- Vegetariánske možnosti: Pripravte šošovicové fašírky namiesto mäsa.
- Rýchle recepty: Využite pomalý hrniec pre jednoduché varenie.
- Medzinárodné inšpirácie: Skombinujte tradičné slovenské jedlá so svetovými kuchyňami.
Zhrnutie na záver
Nový rok je ideálnym časom na spojenie tradícií s modernými kulinárskymi trendmi. Či už sa rozhodnete pre klasické slovenské jedlá alebo experimentujete s novými receptami, nezabudnite, že najdôležitejšie je stráviť tento deň s blízkymi. Nech je váš nový rok plný chutných jedál, radosti a prosperity!
Ilustračný obrázok: Freepik