domáca jablková štrúdla
Lifestyle Varenie

Jablková štrúdla: Tradičný dezert v modernom poňatí

Jablková štrúdla, známa aj ako jablkový závin, je obľúbený dezert, ktorý si získal srdcia milovníkov sladkého po celom svete. Tento jednoduchý, no lahodný koláč má bohatú históriu a množstvo variácií. Pozrime sa bližšie na tento chutný dezert a odkryme jeho tajomstvá.

História jablkovej štrúdle

Jablková štrúdla má svoje korene v rakúsko-uhorskej kuchyni, konkrétne vo Viedni. Prvé písomné zmienky o tomto dezerte pochádzajú zo 17. storočia. Názov “štrúdľa” pochádza z nemeckého slova “Strudel“, čo znamená “vír” alebo “vzdušný vír”, čo odkazuje na charakteristické stočenie tenkého cesta.

Pôvodne bola štrúdľa považovaná za jedlo chudobných, pretože sa vyrábala z jednoduchých a dostupných surovín. Časom sa však stala obľúbenou pochúťkou na cisárskom dvore a rozšírila sa do celej Európy.

Variácie jablkovej štrúdle

Hoci klasická jablková štrúdľa zostáva najpopulárnejšou, existuje mnoho variácií tohto dezertu:

  1. Tradičná viedenská štrúdľa: Vyznačuje sa extrémne tenkým cestom, ktoré sa ťahá ručne.
  2. Lístkové cesto: Moderná verzia využíva hotové lístkové cesto pre jednoduchšiu prípravu.
  3. Filo cesto: Grécka variácia používa tenké filo cesto, podobné baklave.
  4. Tvarohová štrúdľa: Kombinácia jabĺk a tvarohu pre krémovejšiu textúru.
  5. Orechová štrúdľa: Pridanie vlašských orechov pre extra chrumkavosť.
  6. Škoricová štrúdľa: Zvýraznenie chuti jabĺk väčším množstvom škorice.
  7. Hruškovo-jablková štrúdľa: Kombinácia jabĺk a hrušiek pre komplexnejšiu chuť.

Tipy na dokonalú jablkovú štrúdľu

  1. Výber jabĺk: Používajte kyslé odrody jabĺk, ako sú Granny Smith alebo Jonagold, ktoré si zachovávajú tvar pri pečení.
  2. Správna hrúbka cesta: Či už používate domáce alebo kupované cesto, snažte sa ho rozvaľkať čo najtenšie.
  3. Odvážne korenie: Nebojte sa experimentovať s koreninami. Okrem škorice skúste pridať trochu muškátového orieška alebo kardamómu.
  4. Strúhanka: Posypte cesto tenkou vrstvou strúhanky pred pridaním náplne, aby absorbovala prebytočnú vlhkosť.
  5. Glazúra: Pre lesklý povrch potrite štrúdľu pred pečením rozšľahaným vajíčkom.
ako pripraviť jablkovú štrúdlu

Recept na jednoduchú a chutnú jablkovú štrúdľu

Ingrediencie

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 5-6 stredne veľkých jabĺk
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 50 g hrozienok (voliteľné)
  • 50 g nasekaných vlašských orechov (voliteľné)
  • 2 lyžice strúhanky
  • 50 g rozpusteného masla
  • 1 vajce na potretie

Postup

  1. Predhrejte rúru na 180°C.
  2. Jablká ošúpte, odstráňte jadrovníky a nakrájajte na tenké plátky.
  3. V miske zmiešajte nakrájané jablká, cukor, škoricu, hrozienka a orechy (ak ich používate).
  4. Rozvaľkajte lístkové cesto na pomúčenej ploche do obdĺžnika.
  5. Posypte cesto strúhankou, nechajte približne 2 cm okraj po obvode.
  6. Na strúhanku rovnomerne rozložte jablkovú zmes.
  7. Okraje cesta potrite rozšľahaným vajcom.
  8. Opatrne zarolujte cesto s náplňou, začnite od dlhšej strany.
  9. Preložte štrúdľu na plech vystlaný papierom na pečenie, švom nadol.
  10. Povrch štrúdle potrite rozšľahaným vajcom a vidličkou urobte niekoľko vpichov na povrchu.
  11. Pečte v predhriatej rúre 35-40 minút, alebo kým štrúdľa nezíska zlatohnedú farbu.
  12. Nechajte vychladnúť aspoň 15 minút pred krájaním.

Servírovanie a uchovávanie

Jablkovú štrúdľu podávajte teplú alebo pri izbovej teplote. Môžete ju ozdobiť šľahačkou, vanilkovou zmrzlinou alebo posypať práškovým cukrom. Štrúdľa chutí najlepšie v deň prípravy, ale môžete ju uchovávať v chladničke až 3 dni. Pred podávaním ju môžete krátko zohriať v rúre.

Jablková štrúdľa je nadčasový dezert, ktorý spája jednoduché ingrediencie do lahodného celku. Či už si vyberiete tradičnú verziu alebo experimentujete s modernými variáciami, tento dezert vždy poteší chuťové poháriky a prinesie kúsok rakúsko-uhorskej tradície do vašej kuchyne. S trochou praxe sa môže stať vaším obľúbeným receptom na rodinné oslavy alebo len tak, pre potešenie v bežný deň.

Mohlo by sa vám tiež páčiť...