Zatúžili ste po niečom sladkom k popoludňajšej káve? Doprajte si domáce muffiny, ktoré prevonia váš byt a vyčarujú úsmev na tvári všetkým členom rodiny. Prinášame vám recept na základné vanilkové muffiny, ktoré môžete obmieňať podľa vlastnej fantázie.
Čo budete potrebovať
Na prípravu dokonale nadýchaných muffinov si pripravte tieto suroviny:
- 250 g hladkej múky
- 2 vajcia (izbovej teploty)
- 120 g masla
- 150 g kryštálového cukru
- 125 ml mlieka
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- štipku soli
- voliteľne: čokoládu, ovocie alebo orechy na dochutenie
Okrem surovín budete potrebovať formičky na muffiny (papierové alebo silikónové) a plech na muffiny. Elektrický ručný šľahač vám prácu výrazne uľahčí, ale nie je nevyhnutný – postačí aj metlička a trocha sily v rukách.
Príprava pred pečením
Predtým, než sa pustíte do práce, doprajte surovinám čas. Vajcia, maslo aj mlieko by mali mať izbovú teplotu – je to kľúč k tomu, aby vaše muffiny boli krásne nadýchané. Rúru predhrejte na 180 °C a pripravte si formičky na plech.
Postup prípravy cesta
Začnite tým najdôležitejším – správnym spracovaním surovín. Maslo vyšľahajte s cukrom do svetlej, nadýchanej peny. Tento krok nevynechajte ani neuponáhľajte – práve tu sa rodí tá správna textúra vašich muffinov.
Postupujte takto:
- Maslo s cukrom šľahajte aspoň 3-4 minúty, kým nezosvetlie
- Po jednom pridávajte vajcia, každé poriadne zašľahajte
- Primiešajte vanilkový cukor
V druhej mise si pripravte suché ingrediencie:
- Presejte múku s práškom do pečiva
- Pridajte štipku soli
- Všetko zľahka premiešajte
Teraz prichádza moment, ktorý rozhodne o úspechu vašich muffinov. Striedavo vmiešavajte do maslovej zmesi múčnu zmes a mlieko. Začnite a skončite múkou, celkovo by ste mali pridávať v troch dávkach múku a v dvoch dávkach mlieko. Miešajte jemne, len do spojenia surovín – prílišné miešanie je nepriateľom nadýchaných muffinov!
Pečenie
Cesto rozdeľte do pripravených formičiek. Naplňte ich približne do 2/3 výšky – pri pečení ešte vyrastú. Ak chcete muffiny obohatiť, teraz je ten správny čas:
- Na vrch môžete poukladať kúsky čokolády
- Zasypať ich nasekanými orechmi
- Vmiešať kúsky čerstvého ovocia
- Posypať škoricovým cukrom
Pečte v predhriatej rúre 20-25 minút. Správne upečené muffiny spoznáte jednoducho – špajľa zapichnutá do stredu by mala zostať čistá a povrch by mal byť zlatistý.
Foto: Freepik
Tipy pre dokonalý výsledok
Skutočné majstrovstvo pečenia muffinov spočíva v detailoch:
- Všetky suroviny majte izbovej teploty
- Nepomiešajte cesto príliš – stačí, keď sa suroviny spoja
- Formičky plňte rovnomerne pre jednotnú dobu pečenia
- Rúru počas pečenia neotvárajte prvých 15 minút
Variácie pre každú príležitosť
Základný recept môžete obmieňať podľa sezóny či nálady:
Pre milovníkov čokolády:
- Pridajte 2 lyžice kakaa do suchých surovín
- Vmiešajte kúsky obľúbenej čokolády
- Na vrch položte čokoládovú posýpku
Ovocná verzia:
- Vmiešajte čučoriedky alebo maliny
- Pridajte nastrúhanú citrónovú kôru
- Posypte drobenkou z masla, múky a cukru
Skladovanie
Čerstvé muffiny sú najlepšie, ale ak ich potrebujete uskladniť:
- V uzavretej nádobe vydržia pri izbovej teplote 2-3 dni
- V chladničke zostanú čerstvé až 5 dní
- Môžete ich aj zamraziť na 2-3 mesiace
S týmto receptom sa vám zaručene podarí pripraviť dokonalé muffiny. Či už ich upečiete na víkendové raňajky, popoludňajšiu kávu alebo ako sladké prekvapenie pre návštevu, určite zožnete úspech. A nezabudnite – pečenie má byť radosť, tak si ju užite!