Kačka patrí medzi obľúbené mäsá s bohatou chuťou a šťavnatou konzistenciou. Jej príprava môže byť náročnejšia, ale s našim návodom zvládnete dokonalý výsledok aj vy.
Výber kačky a príprava pred pečením
Začnite správnym výberom. Čerstvá kačka je základom úspechu. Ideálne je vybrať kačicu s hmotnosťou 1,5 až 2 kg. Dbajte na to, aby mäso bolo svetloružové a bez akýchkoľvek známok poškodenia.
- Kačku dôkladne umyte a osušte
- Pomocou papierovej utierky šetrne vysušte povrchovú vrstvu
- Soľou a korením potrite vnútro aj vonkajšok kačky
- Voliteľne môžete naplniť vnútro kačky cibuľou, rozmarínom či pomarančovou kôrou
Techniky pečenia
Existujú viaceré osvedčené metódy:
Klasická metóda v rúre:
- Rúru predhrejte na 180°C
- Kačku položte prsiami smerom nahor na mriežku
- Pečte približne 1,5 hodiny
- Počas pečenia pravidelne podlievajte šťavou
Metóda s postupným znižovaním teploty:
- Začnite pečením pri 220°C (15 minút)
- Následne znížte teplotu na 160°C
- Pečte ďalších 90 minút
- Touto metódou docielite chrumkavú kožu
Tipy pre dokonalý výsledok:
- Kožu pred pečením niekoľkokrát narežte (pomôže vytápaniu tuku)
- Počas pečenia kačku pravidelne polejte vlastnou šťavou
- Sledujte vnútornú teplotu mäsa (má dosiahnuť 75°C)
Servírovanie a najčastejšie chyby
Po upečení nechajte kačku 10-15 minút odpočinúť. Toto odpočinutie umožní šťavám rovnomernejšie rozptýliť sa v mäse.
Servírujte s tradičnými prílohami ako sú:
- Zemiakový prívarok
- Dusená kapusta
- Kysnuté lokše
- Brusnicová omáčka
Najčastejšie chyby:
- Neprekročenie vnútornej teploty mäsa
- Nedostatočné odkvapkanie tuku
- Príliš dlhé pečenie (vysušenie mäsa)
Upečenie dokonalej kačky vyžaduje trpezlivosť a praktické skúsenosti. Nebojte sa experimentovať a nájsť svoju obľúbenú metódu prípravy. Verím, že tento návod vám pomôže pripraviť lahodnú kačku, ktorá uchváti vašu rodinu aj hostí. Bon appétit!