Losos sa v posledných rokoch stal obľúbenou alternatívou ku klasickému kaprovi na štedrovečernom stole mnohých slovenských rodín. Jeho jemná chuť, ľahká príprava a zdravotné benefity z neho robia ideálnu voľbu pre sviatočnú večeru. Pozrime sa bližšie na to, prečo je losos taký populárny a ako ho najlepšie pripraviť.
Prečo losos na Vianoce?
Losos je nielen chutný, ale aj zdravý. Je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre srdce a mozog. Navyše, jeho príprava je jednoduchá a rýchla, čo ocenia mnohé gazdinky počas hektických sviatočných príprav.
Výber kvalitného lososa
Pri nákupe lososa dbajte na:
- Farbu: Mäso by malo mať sýto ružovú farbu bez sivých škvŕn.
- Vôňu: Čerstvý losos vonia po mori, nie po rybe.
- Konzistenciu: Mäso by malo byť pevné na dotyk.
Tradičné recepty v novom šate
Losos na masle s bylinkami
Ingrediencie:
- 4 filety lososa (po 150g)
- 50g masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL čerstvej petržlenovej vňate
- 1 PL čerstvého kôpru
- Soľ, čierne korenie
- 1 citrón
Postup:
- Filety lososa vyberte z chladničky 30 minút pred prípravou, aby dosiahli izbovú teplotu.
- Osušte ich dôkladne papierovými utierkami z oboch strán.
- Osoľte a okoreňte každý filet z oboch strán.
- Na panvici rozpustite maslo na strednom ohni.
- Cesnak ošúpte, pretlačte a pridajte do rozpusteného masla. Miešajte 30 sekúnd.
- Vložte filety kožou nadol do panvice. Opekajte 3-4 minúty.
- Opatrne otočte filety pomocou obracačky a opekajte ďalšie 2-3 minúty z druhej strany.
- Medzitým nasekajte petržlenovú vňať a kôpor najemno.
- Keď je losos hotový (vnútri by mal byť ešte mierne ružový), posypte ho bylinkami.
- Citrón rozpoľte a jednou polovicou pokvapkajte lososa.
- Ihneď podávajte, druhú polovicu citróna nakrájajte na plátky ako dekoráciu.
Medovo-horčicový losos
Ingrediencie:
- 4 filety lososa (po 150g)
- 2 PL tekutého medu
- 2 PL dijonskej horčice
- 1 PL extra panenského olivového oleja
- 1/2 ČL soli
- 1/4 ČL černeho korenia
- 1 strúčik cesnaku
Postup:
- Predhrejte rúru na 200°C. Pripravte si plech vyložený papierom na pečenie.
- V miske zmiešajte med, horčicu, olivový olej, soľ a čierne korenie.
- Cesnak ošúpte a pretlačte do zmesi. Dôkladne premiešajte.
- Filety lososa osušte papierovými utierkami a položte na pripravený plech.
- Pomocou štetca alebo lyžice rovnomerne naneste medovo-horčicovú zmes na každý filet. Dbajte na to, aby bolo pokryté celé mäso.
- Nechajte marinovať pri izbovej teplote 30 minút.
- Vložte plech do predhriatej rúry a pečte 12-15 minút. Presný čas závisí od hrúbky filetov.
- Losos je hotový, keď sa ľahko rozpadáva pod vidličkou, ale vnútri je ešte mierne ružový.
- Po upečení nechajte lososa odpočívať na plechu 3-5 minút pred servírovaním.
Losos v cestíčku z mandľovej múky
Ingrediencie:
- 4 filety lososa (po 150g)
- 100g mandľovej múky
- 2 vajcia
- 1 ČL sušeného cesnaku
- 1 ČL sušeného kôpru
- 1/2 ČL soli
- 1/4 ČL čierneho korenia
- 2 PL olivového oleja na vyprážanie
Postup:
- V plytkej miske zmiešajte mandľovú múku, sušený cesnak, kôpor, soľ a čierne korenie.
- V druhej miske rozšľahajte vajcia.
- Filety lososa osušte papierovými utierkami.
- Každý filet najprv namočte do vajíčka, nechajte prebytočné odkvapkať.
- Potom obaľte v mandľovej zmesi, jemne pritlačte, aby sa obal dobre prichytil.
- Na panvici rozohrejte olivový olej na strednom ohni.
- Opatrne položte obalené filety do panvice a smažte 3-4 minúty z každej strany, kým nezhnednú.
- Preložte na tanier vyložený papierovými utierkami, aby sa odsala prebytočná mastnota.
- Podávajte ihneď, najlepšie s plátkom citróna a ľahkým šalátom.
Moderné variácie
Okrem uvedených receptov môžete experimentovať s ďalšími spôsobmi prípravy:
- Losos na pare s citrusovou omáčkou: Jemný spôsob prípravy zachová prirodzenú chuť ryby a dodá sviežosť vďaka citrusovej omáčke z pomaranča alebo citróna.
- Grilovaný losos s medovo-sojovou marinádou: Ideálna voľba pre tých, ktorí preferujú výraznejšie chute.
Prílohy k lososovi
Tradičný zemiakový šalát môžete nahradiť ľahšími alternatívami:
- Grilovaná zelenina (cuketa, paprika, baklažán)
- Quinoa s bylinkami
- Pečené zemiaky s rozmarínom alebo batáty
Záver
Losos na štedrovečernom stole predstavuje moderný prístup k tradičným Vianociam. Kombinuje v sebe chuť, zdravie a jednoduchosť prípravy. Či už sa rozhodnete pre klasickú prípravu na masle s bylinkami alebo experimentujete s inovatívnymi marinádami či obalmi, tento pokrm určite poteší vaše chuťové poháriky aj rodinu pri sviatočnom stole!
Ilustračný obrázok: Freepik