losos na masle
Lifestyle Varenie

Losos na štedrovečernom stole: Tradícia v modernom šate

Losos sa v posledných rokoch stal obľúbenou alternatívou ku klasickému kaprovi na štedrovečernom stole mnohých slovenských rodín. Jeho jemná chuť, ľahká príprava a zdravotné benefity z neho robia ideálnu voľbu pre sviatočnú večeru. Pozrime sa bližšie na to, prečo je losos taký populárny a ako ho najlepšie pripraviť.

Prečo losos na Vianoce?

Losos je nielen chutný, ale aj zdravý. Je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre srdce a mozog. Navyše, jeho príprava je jednoduchá a rýchla, čo ocenia mnohé gazdinky počas hektických sviatočných príprav.

Výber kvalitného lososa

Pri nákupe lososa dbajte na:

  • Farbu: Mäso by malo mať sýto ružovú farbu bez sivých škvŕn.
  • Vôňu: Čerstvý losos vonia po mori, nie po rybe.
  • Konzistenciu: Mäso by malo byť pevné na dotyk.

Tradičné recepty v novom šate

Losos na masle s bylinkami

Ingrediencie:

  • 4 filety lososa (po 150g)
  • 50g masla
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 PL čerstvého kôpru
  • Soľ, čierne korenie
  • 1 citrón

Postup:

  1. Filety lososa vyberte z chladničky 30 minút pred prípravou, aby dosiahli izbovú teplotu.
  2. Osušte ich dôkladne papierovými utierkami z oboch strán.
  3. Osoľte a okoreňte každý filet z oboch strán.
  4. Na panvici rozpustite maslo na strednom ohni.
  5. Cesnak ošúpte, pretlačte a pridajte do rozpusteného masla. Miešajte 30 sekúnd.
  6. Vložte filety kožou nadol do panvice. Opekajte 3-4 minúty.
  7. Opatrne otočte filety pomocou obracačky a opekajte ďalšie 2-3 minúty z druhej strany.
  8. Medzitým nasekajte petržlenovú vňať a kôpor najemno.
  9. Keď je losos hotový (vnútri by mal byť ešte mierne ružový), posypte ho bylinkami.
  10. Citrón rozpoľte a jednou polovicou pokvapkajte lososa.
  11. Ihneď podávajte, druhú polovicu citróna nakrájajte na plátky ako dekoráciu.

Medovo-horčicový losos

Ingrediencie:

  • 4 filety lososa (po 150g)
  • 2 PL tekutého medu
  • 2 PL dijonskej horčice
  • 1 PL extra panenského olivového oleja
  • 1/2 ČL soli
  • 1/4 ČL černeho korenia
  • 1 strúčik cesnaku

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 200°C. Pripravte si plech vyložený papierom na pečenie.
  2. V miske zmiešajte med, horčicu, olivový olej, soľ a čierne korenie.
  3. Cesnak ošúpte a pretlačte do zmesi. Dôkladne premiešajte.
  4. Filety lososa osušte papierovými utierkami a položte na pripravený plech.
  5. Pomocou štetca alebo lyžice rovnomerne naneste medovo-horčicovú zmes na každý filet. Dbajte na to, aby bolo pokryté celé mäso.
  6. Nechajte marinovať pri izbovej teplote 30 minút.
  7. Vložte plech do predhriatej rúry a pečte 12-15 minút. Presný čas závisí od hrúbky filetov.
  8. Losos je hotový, keď sa ľahko rozpadáva pod vidličkou, ale vnútri je ešte mierne ružový.
  9. Po upečení nechajte lososa odpočívať na plechu 3-5 minút pred servírovaním.

Losos v cestíčku z mandľovej múky

Ingrediencie:

  • 4 filety lososa (po 150g)
  • 100g mandľovej múky
  • 2 vajcia
  • 1 ČL sušeného cesnaku
  • 1 ČL sušeného kôpru
  • 1/2 ČL soli
  • 1/4 ČL čierneho korenia
  • 2 PL olivového oleja na vyprážanie

Postup:

  1. V plytkej miske zmiešajte mandľovú múku, sušený cesnak, kôpor, soľ a čierne korenie.
  2. V druhej miske rozšľahajte vajcia.
  3. Filety lososa osušte papierovými utierkami.
  4. Každý filet najprv namočte do vajíčka, nechajte prebytočné odkvapkať.
  5. Potom obaľte v mandľovej zmesi, jemne pritlačte, aby sa obal dobre prichytil.
  6. Na panvici rozohrejte olivový olej na strednom ohni.
  7. Opatrne položte obalené filety do panvice a smažte 3-4 minúty z každej strany, kým nezhnednú.
  8. Preložte na tanier vyložený papierovými utierkami, aby sa odsala prebytočná mastnota.
  9. Podávajte ihneď, najlepšie s plátkom citróna a ľahkým šalátom.

Moderné variácie

Okrem uvedených receptov môžete experimentovať s ďalšími spôsobmi prípravy:

  • Losos na pare s citrusovou omáčkou: Jemný spôsob prípravy zachová prirodzenú chuť ryby a dodá sviežosť vďaka citrusovej omáčke z pomaranča alebo citróna.
  • Grilovaný losos s medovo-sojovou marinádou: Ideálna voľba pre tých, ktorí preferujú výraznejšie chute.

Prílohy k lososovi

Tradičný zemiakový šalát môžete nahradiť ľahšími alternatívami:

  • Grilovaná zelenina (cuketa, paprika, baklažán)
  • Quinoa s bylinkami
  • Pečené zemiaky s rozmarínom alebo batáty

Záver

Losos na štedrovečernom stole predstavuje moderný prístup k tradičným Vianociam. Kombinuje v sebe chuť, zdravie a jednoduchosť prípravy. Či už sa rozhodnete pre klasickú prípravu na masle s bylinkami alebo experimentujete s inovatívnymi marinádami či obalmi, tento pokrm určite poteší vaše chuťové poháriky aj rodinu pri sviatočnom stole!

Ilustračný obrázok: Freepik

Mohlo by sa vám tiež páčiť...