slovenské šišky
Lifestyle Varenie

Tradičné Slovenské šišky – Dedičstvo našich starých mám

Vôňa čerstvo vysmažených šišiek sa vznáša kuchyňou a prebúdza spomienky na detstvo strávené u starej mamy. Tento tradičný slovenský dezert má svoje pevné miesto v našej kulinárskej histórii už stáročia. Šišky, známe aj ako fánky či božie milosti, sú neodmysliteľnou súčasťou fašiangového obdobia, ale ich jedinečná chuť si získala také uznanie, že si ich ľudia pripravujú počas celého roka.

Tento nadýchaný dezert má svoje korene hlboko v slovenskej histórii, kde sa tradične pripravoval pred začiatkom pôstneho obdobia, aby sa spotrebovali všetky bohaté suroviny ako vajcia, maslo a cukor. Každá rodina má svoj vlastný recept, ktorý sa dedí z generácie na generáciu, no základný princíp zostáva rovnaký – vytvorenie dokonale nadýchaného cesta, ktoré sa po vysmažení premení na zlatisté pochúťky posypané cukrom.

Potrebné suroviny

Na prípravu približne 30-40 kusov šišiek budete potrebovať:

  • 500 g hladkej múky
  • 25 g čerstvých kvasiniek
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 3 vajcia
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1/2 lyžičky soli
  • 100 g rozpusteného masla
  • Olej na smaženie (napríklad slnečnicový alebo repkový)
  • Kryštálový cukor na posypanie

Príprava cesta

  1. Začnite aktiváciou kvasníc. V miske rozpustite kvasnice vo vlažnom mlieku a nechajte ich 10 minút kvasť, kým nevznikne pena.
  2. Medzitým si v large mise pripravte suchú zložku – múku. Pridajte 3 vajcia, cukor, soľ a rozpustené maslo. Začnite pomaly zapracovávať tekutú zložku s kvasnicami, kým nevznikne hladké a vypracované cesto.
  3. Cesto prekryte a nechajte ho na teplom mieste 1 hodinu kysnúť, až kým sa jeho objem nezväčší približne na dvojnásobok.
  4. Po vykysnutí cesto jemne vyvaľkajte na pomúčenej ploche do hrúbky asi 1 cm. Pomocou okrúhlej formičky vykrajujte jednotlivé šišky a ukladajte ich na pomúčený plech alebo pás.

Smaženie šišiek

  1. V hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejte olej na teplotu približne 180°C. Je dôležité, aby bol olej dostatočne horúci, inak by šišky nasiakli príliš veľa oleja.
  2. Opatrne vkladajte šišky do horúceho oleja a smážte ich z oboch strán, kým nezískajú lákavú zlatohnedú farbu, čo zvyčajne trvá 2-3 minúty na každej strane.
  3. Vysmažené šišky vyberajte lyžicou alebo šumienkou a nechajte okkvapkať na papierovej kuchynskej utierke, aby sa zbavili prebytočného oleja.

Finálna úprava

  1. Šišky ešte za tepla posypte vrstvou kryštálového cukru. Cukor sa na horúcich šiškách rozpustí a vytvorí lahodnú, chrumkavú vrstvu.
  2. Dobre osladené a teplé šišky sú pripravené na podávanie. Môžete ich podávať samostatne ako dezert, prípadne ako doplnok k rôznym hlavným jedlám, kde skvele kontrastujú so slanou chuťou.

Tipy pre dokonalé šišky

  • Dbajte na správnu teplotu mlieka pri príprave kvasníc – nemalo by byť príliš horúce ani studené
  • Cesto nechajte dostatočne vykysnúť v teple
  • Pri smažení kontrolujte teplotu oleja – príliš horúci olej spôsobí tmavnutie povrchu, zatiaľ čo vnútro zostane surové
  • Šišky smažte v dostatočnom množstve oleja, aby mohli plávať
Zdroj: cooking.love.baking

Šišky nie sú len obyčajným dezertom – sú nositeľom tradície, spomienok a rodinných príbehov. Ich príprava môže byť skvelou príležitosťou na strávenie času s rodinou, učenie detí o tradičných receptoch a vytvorenie nových spomienok. V dnešnej uponáhľanej dobe je dôležité zachovávať takéto tradície, ktoré nás spájajú s našimi koreňmi a pripomínajú nám jednoduchšie časy.

Či už pripravujete šišky na fašiangy, alebo si ich chcete vychutnať kedykoľvek počas roka, tento recept vám pomôže vytvoriť dezert, ktorý poteší všetky zmysly. Vôňa čerstvo vysmažených šišiek priláka do kuchyne celú rodinu a ich chuť vyvolá úsmev na tvári každého, kto ich ochutná. Doprajte si tento kúsok slovenskej tradície a preneste ju ďalej budúcim generáciám.

A nezabudnite – najlepšie šišky sú tie, ktoré sa zdieľajú s láskou a v dobrej spoločnosti. Tak si ich vychutnajte a vytvorte si svoje vlastné spomienky spojené s týmto čarovným dezertom.

Ilustračný obrázok: Freepik

Mohlo by sa vám tiež páčiť...