Vianočné sviatky sú neodmysliteľne spojené s vôňou škorice, medu a perníkového korenia. Práve tieto ingrediencie tvoria základ tradičných vianočných perníčkov, bez ktorých si mnohí z nás nevedia predstaviť sviatočnú atmosféru. V tomto článku vám prezradíme overený recept na mäkké medovníky, ktoré budú chutiť celej rodine, a pridáme aj niekoľko tipov na ich zdobenie.
Prečo práve perníky?
Perníky majú dlhú históriu a ich pôvod siaha až do starovekého Egypta. V stredoveku sa stali obľúbenou pochúťkou na európskych kráľovských dvoroch a postupne sa rozšírili medzi bežných ľudí. Dnes sú neodmysliteľnou súčasťou vianočných tradícií v mnohých krajinách. Vôňa perníkov evokuje spomienky na detstvo a vyvoláva pocit tepla domova. Ich príprava je často rodinnou záležitosťou, pri ktorej sa stretávajú generácie, aby spoločne vytvorili niečo chutné a krásne. Zdobenie perníčkov je navyše skvelou príležitosťou na rozvíjanie kreativity a jemnej motoriky u detí.
Recept na mäkké vianočné perníky
Náš recept vám zaručí, že vaše perníčky budú mäkké hneď po upečení a zostanú také aj niekoľko dní. Tu sú ingrediencie a postup:
Ingrediencie
– 500 g hladkej múky
– 200 g práškového cukru
– 100 g masla (izbovej teploty)
– 2 vajcia
– 4 lyžice medu
– 1 lyžička sódy bikarbóny
– 2 lyžičky perníkového korenia
– 1 lyžica kakaa
Postup
1. V miske zmiešajte preosiatú múku, práškový cukor, perníkové korenie, kakao a sódu bikarbónu.
2. Pridajte mäkké maslo, vajcia a med. Všetko spolu dôkladne premiešajte a vypracujte hladké cesto.
3. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc.
4. Odležané cesto vyberte z chladničky a nechajte ho asi 30 minút pri izbovej teplote.
5. Rúru predhrejte na 180 °C.
6. Cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 3-4 mm a vykrajujte rôzne tvary.
7. Perníčky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.
8. Pečte 7-8 minút, kým okraje nezačnú mierne hnednúť.
9. Po upečení nechajte perníčky vychladnúť na mriežke.
Tipy na zdobenie perníčkov
Zdobenie je tá najzábavnejší časť prípravy perníčkov. Tu je niekoľko nápadov, ako na to:
Klasická biela poleva
Najčastejšie sa na zdobenie používa biela cukrová poleva. Pripravíte ju zmiešaním 1 bielka, 200 g preosiateho práškového cukru a pár kvapiek citrónovej šťavy. Miešajte, kým nevznikne hladká a lesklá hmota. Polevu dajte do cukrárskeho vrecka s tenkou špičkou a môžete začať zdobiť.
Farebné variácie
Ak chcete svoje perníčky oživiť, pridajte do polevy potravinárske farbivo. Vytvorte tak červené, zelené či modré ornamenty, ktoré dodajú vašim perníčkom veselý vzhľad.
Čokoládová poleva
Pre milovníkov čokolády môžete pripraviť čokoládovú polevu. Jednoducho rozpustite kvalitnú čokoládu vo vodnom kúpeli a namáčajte do nej perníčky alebo ju nanášajte pomocou cukrárskeho vrecka.
Prírodné zdobenie
Skúste použiť na zdobenie prírodné materiály ako mandle, orechy či sušené ovocie. Nielen že budú perníky vyzerať originálne, ale získajú aj zaujímavú chuť.
Ako skladovať perníčky
Aby si vaše perníky zachovali svoju mäkkosť a chuť čo najdlhšie, je dôležité ich správne skladovať. Tu je niekoľko tipov:
1. Perníky skladujte v uzatvárateľnej nádobe alebo plechovej dóze.
2. Medzi jednotlivé vrstvy perníčkov vložte papier na pečenie, aby sa nezlepili.
3. Do nádoby pridajte kúsok jablka alebo chleba, ktorý pomôže udržať vlhkosť a zabráni vysušeniu perníkov.
4. Nádobu s perníčkami uchovávajte na chladnom a suchom mieste.
Pečenie a zdobenie vianočných perníkov je krásna tradícia, ktorá dokáže spojiť celú rodinu. Vôňa čerstvo upečených perníkov naplní váš domov pravou vianočnou atmosférou a vlastnoručne vyrobené perníky môžu byť aj milým darčekom pre vašich blízkych.
Nezabudnite, že pri pečení perníkov nejde len o výsledok, ale hlavne o spoločne strávený čas a radosť z tvorenia. Tak si oblečte zásteru, zapnite vianočné koledy a pustite sa do pečenia. Veselé a voňavé Vianoce!